Diller Scofidio + Renfro tworzy centrum sztuk performatywnych w Massachusetts

Diller Scofidio + Renfro tworzy centrum sztuk performatywnych w Massachusetts

Firma Diller Scofidio + Renfro z Nowego Jorku ukończyła Prior Performing Arts Center dla College of the Holy Cross w Massachusetts, w którym znajduje się pofałdowana fasada z prefabrykatów betonowych i paneli ze stali odpornej na warunki atmosferyczne.

Diller Scofidio + Renfro zaprojektowali budynek kampusu jako centrum kulturalne i centralny punkt życia studenckiego Kolegium Świętego Krzyża, które jest jednym z najstarszych katolickich uniwersytetów w USA.

Prior Performing Arts Center autorstwa Dillera Scofidio + Renfro
Prior Performing Arts Centre znajduje się w najwyższym punkcie kampusu

Budynek College of the Holy Cross, nazwany Prior Performing Arts Center, został ukończony na początku tego roku i otwarty dla społeczności studenckiej we wrześniu.

Obiekt o powierzchni 8000 stóp kwadratowych (7800 metrów kwadratowych) obejmuje centrum studenckie, sale lekcyjne i obiekty kulturalne, w tym dwa teatry i galerię sztuki.

Został zaprojektowany jako centrum kultury. Zdjęcie autorstwa Bretta Bayera

„DS+R zaprojektowało centrum sztuk performatywnych jako inkubator multidyscyplinarnego uczenia się i kreatywności, oferując przestrzeń dla sztuki, która byłaby dostępna dla wszystkich członków społeczności w Holy Cross, w Worcester i poza nią” – powiedział Diller Scofidio + Renfro.

„Fizyczna manifestacja zaangażowania Świętego Krzyża w sztukę i integralna część akademickiego doświadczenia uczelni, centrum sztuki widowiskowej będzie wspierać twórczą współpracę między wykładowcami i studentami ze wszystkich dyscyplin akademickich”.

e Kolegium Świętego Krzyża
W budynku mieści się galeria sztuki. Zdjęcie autorstwa Bretta Bayera

Budynek znajduje się w najwyższym punkcie kampusu, dzięki czemu jest widoczny od razu z wejścia na teren kampusu.

Składa się z czterech pawilonów: teatru wielofunkcyjnego, mniejszego teatru, pracowni artystycznych i medialnych oraz przestrzeni do ćwiczeń i produkcji.

„Nowe Prior Performing Arts Centre to niezwykłe dobro wspólne” — powiedział partner Diller Scofidio + Renfro, Charles Renfro. „Budynek jest wyjątkowo wzniesiony na wzgórzu z widokiem na kampus i Worcester, a jednocześnie znajduje się na skrzyżowaniu wielu ścieżek między kampusami”.

Placówka edukacyjna
W obiekcie znajdują się sale lekcyjne

Cztery skrzydła budynku są ułożone na planie krzyża, a każde z nich otwiera się na centralną przestrzeń, która pełni rolę świetlicy studenckiej, którą zespół nazwał Ulem.

Ta przypominająca atrium przestrzeń zawiera kawiarnię, ale została również zaprojektowana z myślą o większych wydarzeniach i nieformalnych spotkaniach.

ul
Centralna przestrzeń przypominająca atrium nosi przydomek „Ula”.

„W centrum ul działa jak widoczna tkanka łączna między tymi pawilonami, programem publicznym i produkcjami studenckimi, umożliwiając funkcjom zaplecza aktywację budynku przez cały czas” – powiedział studio.

Podwyższone chodniki i dramatyczne drewniane klatki schodowe otaczają przestrzeń, dając przechodniom możliwość obserwowania wspólnych miejsc z kilku punktów widokowych.

Teatr
W budynku znajdują się dwa teatry

W obu teatrach znajduje się audytorium na 400 miejsc, które będzie główną salą koncertową uczelni, oraz mniejsza scena na 200 miejsc przeznaczona na spektakle eksperymentalne.

„Przestrzeń pomocnicza, w tym sklep Foley Scene Shop, studio projektowania kostiumów, studio nagrań, studium oświetlenia i scenografii oraz przestrzenie wielofunkcyjne, zachęcające do współpracy między artystami oraz między sztuką a innymi dyscyplinami” — wyjaśnił Diller Scofidio + Renfro.

Drugi teatr
Jeden jest mniejszy od drugiego

Fasada budynku składa się z prefabrykowanych paneli betonowych z akcentami ze stali odpornej na warunki atmosferyczne. Te dwa kontrastujące materiały zakrzywiają się i zachodzą na siebie, tworząc otwory przepuszczające światło i tworzące ścieżki cyrkulacji.

„Sparowane ściany skręcają się, wznoszą i łączą, ściana jednego pawilonu staje się dachem sąsiedniego, tworząc łańcuch wokół środka i tworząc łukowate wejścia bezpośrednio do serca budynku” – wyjaśnił Diller Scofidio + Renfro.

Naprzeciwległe ściany z prefabrykowanego betonu i odpornej na warunki atmosferyczne stali na nowo interpretują cegłę i wapień historycznego kampusu. Wykorzystując naturalne piękno tego miejsca, projekt Centrum tworzy znaczący kontrapunkt dla architektury otaczającego kampusu, zarówno wpasowując się, jak i wyróżniając się w najwyższym punkcie. na kampusie” – kontynuowało studio.

„Podwójna tożsamość budynku wyraża się również w jego materiałach, które są wytrzymałe i przemysłowe, bez poświęcania ciepła i komfortu” – dodał Renfro.

Budynek Dillera Scofidio + Renfro
Prefabrykaty betonowe i odporne na warunki atmosferyczne stalowe okładziny elewacyjne

Firma Diller Scofidio + Renfro została założona przez Liz Diller i Ricardo Scofidio w 1981 roku. Zrealizowała kilka obiektów kulturalnych dla uniwersytetów na całym świecie, w tym Forum Davida Rubensteina na Uniwersytecie w Chicago oraz Tianjin Juilliard School w północnych Chinach.

Fotografię wykonał Iwan Baan, chyba że wskazano inaczej.


Kredyty projektu:

Architekt projektu: Diller Scofidio + Renfro (partner odpowiedzialny: Charles Renfro)
Architekt wykonawczy: Perry’ego Deana Rogersa
Kontrahent: Budowa Dimeo
Akustyka i audio/wideo: Jaffe Holdena
inżynier budownictwa: Inżynieria Nitscha
Konsultant ds. kodu: Konsultanci Code Red
Wskaźnik kosztów: Doradztwo Dharam
Konsultant gastronomiczny: Colburna i Guyette’a
geotechniczne: Haley Aldrich
Specyfikacja sprzętu: Campbell-McCabe, Inc
Bezpieczeństwo IT: Shen Milson & Wilke
architekt przestrzeni: Olin
Oświetlenie: Współpracownicy projektowi Tillotsona
MEP/inżynier FP: Altieri Sebor Wieber
Dane techniczne: Specyfikacje konstrukcyjne, Inc
Inżynier budowlany: Współpracownicy Roberta Silmana
Zrównoważony rozwój: Transsolarny
Planowanie teatralne: Fisher Dachs Associates, Inc

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *