Widzowie Grand Designs House of the Year odrzucają „absurdalne” wybory dokonane przez sędziów na krótkiej liście

Widzowie Grand Designs House of the Year odrzucają „absurdalne” wybory dokonane przez sędziów na krótkiej liście

Widzowie Grand Designs House of the Year skrytykowali sędziów za ich „absurdalne” decyzje w dwóch innowacyjnych domach zakwalifikowanych do tegorocznego konkursu.

Po tym, jak raj na plaży Sea Breeze w East Sussex i inspirowany sztuką nowoczesną Red House w Dorset zostały zakwalifikowane do finałowej siódemki tegorocznego konkursu pod koniec odcinka zeszłej nocy, niezadowoleni widzowie skrytykowali tę decyzję na Twitterze.

Widzowie skarżyli się, że jury z Królewskiego Instytutu Architektów Brytyjskich wybrało „dom wakacyjny i monstrum” do umieszczenia na krótkiej liście i argumentowali, że wybrane domy wcale nie były tak innowacyjne.

Na początku odcinka zeszłej nocy, który był emitowany na Channel 4 o 21:00, prezenterka Michelle Ogundehin odwiedziła Sea Breeze, opisaną jako „różowa fantazyjna fantazja”, która została zbudowana na piasku na wybrzeżu wschodniego Sussex.

Później prezenter Damion Burrows pojechał do Dorset, aby odwiedzić „bardzo przyciągający wzrok, bardzo zabawny” Red House, rodzinny dom z czerwonej cegły z jasnozielonymi ramami okien, który Kevin McCloud opisał jako „dzieło sztuki postmodernistycznej”.

Widzowie Grand Designs House of the Year odrzucają „absurdalne” wybory dokonane przez sędziów na krótkiej liście

Widzowie zabrali się na Twittera, aby skrytykować RIBA po tym, jak „potworny” dom z czerwonej cegły z zielonymi ramami okiennymi i krawędziami w Dorset (na zdjęciu) został nominowany do Grand Designs House of the Year

Czerwony Dom został zbudowany z myślą o dostępności i pomimo dziwacznego wyglądu zewnętrznego ma dość skromną przestrzeń dzienną i kuchenną

Czerwony Dom został zbudowany z myślą o dostępności i pomimo dziwacznego wyglądu zewnętrznego ma dość skromną przestrzeń dzienną i kuchenną

Wnętrze The Red House, które zostało zaprojektowane jako oda do sztuki współczesnej, jest wyłożone białymi betonowymi blokami i drewnianymi podłogami.

Wnętrze The Red House, które zostało zaprojektowane jako oda do sztuki współczesnej, jest wyłożone białymi betonowymi blokami i drewnianymi podłogami.

Czerwony Dom został zaprojektowany jako otwarty plan bez drzwi, ale nadal zachowuje prywatność dzięki aranżacji swoich pokoi

Czerwony Dom został zaprojektowany jako otwarty plan bez drzwi, ale nadal zachowuje prywatność dzięki aranżacji swoich pokoi

Łazienka w The Red House zawiera małe okrągłe okna, przez które do pokoju wpada trochę naturalnego światła

Łazienka w The Red House zawiera małe okrągłe okna, przez które do pokoju wpada trochę naturalnego światła

Sea Breeze (na zdjęciu z zewnątrz o zachodzie słońca) jest pomalowany na różowo watę cukrową i został opisany przez Kevina McClouda jako „fantazja z fondantem”

Sea Breeze (na zdjęciu z zewnątrz o zachodzie słońca) jest pomalowany na różowo watę cukrową i został opisany przez Kevina McClouda jako „fantazja z fondantem”

Architekt Sea Breeze, Rob Pollard, opowiedział Michelle o tym, jak jemu i wykonawcom udało się ukończyć trudny projekt.

Powiedział: „Musieliśmy zbudować wokół całości rusztowanie i skutecznie ogrodzić plac budowy, więc położyliśmy nad nim dach i całość owinęliśmy”.

Gotowy dom, pomalowany na kolor różowej waty cukrowej, został pokryty betonem z mikrofibry, który jest wytrzymały, aby zapobiec przedostawaniu się piasku.

Rob wyjaśnił również, że dom został zaprojektowany bez parapetów okiennych lub gzymsów, które mogłyby przyciągać piasek do zakamarków budynku, powodując z czasem uszkodzenia.

Kiedy prowadził Michelle przez półtorapiętrowy dom, Rob wyjaśnił, że dom był potrójnie oszklony, więc w środku było zupełnie cicho, pomimo fal rozbijających się o brzeg na zewnątrz.

Dom zawiera otwartą kuchnię, salon i jadalnię na parterze, który został wyposażony w drewniane panele.

Wewnątrz Czerwonego Domu znajdują się spiralne schody, które według właściciela Andrew były najbardziej skomplikowaną rzeczą, jaką kiedykolwiek wykonał stolarz

Wewnątrz Czerwonego Domu znajdują się spiralne schody, które według właściciela Andrew były najbardziej skomplikowaną rzeczą, jaką kiedykolwiek wykonał stolarz

Różowy raj znajduje się pomiędzy innymi, mniej kolorowymi chatami plażowymi na linii brzegowej w East Sussex, a jego budowa zajęła 18 miesięcy

Różowy raj znajduje się pomiędzy innymi, mniej kolorowymi chatami plażowymi na linii brzegowej w East Sussex, a jego budowa zajęła 18 miesięcy

Dom z widokiem na ocean i wspaniałym widokiem na morze East-Sussex, zwany Sea Breeze, znalazł się na długiej liście Domu Roku RIBA, którego podgląd prezentuje Grand Designs.

Dom z widokiem na ocean i wspaniałym widokiem na morze East-Sussex, zwany Sea Breeze, znalazł się na długiej liście Domu Roku RIBA, którego podgląd prezentuje Grand Designs.

Na parterze domu znajduje się luksusowe spa z wanną z hydromasażem (na zdjęciu), sauną i łaźnią parową

Na parterze domu znajduje się luksusowe spa z wanną z hydromasażem (na zdjęciu), sauną i łaźnią parową

Z widokiem na morze otwiera się francuskimi drzwiami na pokład z piaskiem pod spodem i ma zawijane okno w rogu, przez które można zobaczyć linię brzegową pod kątem.

Na tyłach domu znajduje się luksusowe spa z łaźnią parową, sauną i jacuzzi.

Chociaż niektórzy widzowie byli pod wrażeniem domu, skrytykowali go za to, że nie jest właścicielem, głównym domem Sophie, zamiast tego służy jako dom wakacyjny, argumentując, że to wcale nie jest dom.

Inni widzowie nie zgadzali się z samym projektem, nazywając go „niezwykłym” i sugerując, że wygląda tak samo, jak inne domy na plaży obok niego.

Kiedy Damion odwiedził The Red House w Dorset, spotkał się z właścicielem Andrew, który powiedział, że chce stworzyć „zabawny” projekt z tysiącami czerwonych cegieł strzelających w różnych kierunkach i jasnozielonymi ramkami.

„Wzory na cegłach, naprzemienność różnych sekcji zapewnia dodatkowy poziom zainteresowania, a to było niezwykle trudne do wykonania” – powiedział Damionowi.

Widzowie udali się na Twittera, aby wyrazić swoje rozczarowanie z powodu „potworności” Czerwonego Domu i „domu wakacyjnego” Sea Breeze, które znalazły się na krótkiej liście – ale niektórzy widzowie byli pewni, że myśleli, że podjęto właściwą decyzję.

Widzowie udali się na Twittera, aby wyrazić swoje rozczarowanie z powodu „potworności” Czerwonego Domu i „domu wakacyjnego” Sea Breeze, które znalazły się na krótkiej liście – ale niektórzy widzowie byli pewni, że myśleli, że podjęto właściwą decyzję.

Wewnątrz domu znajdują się wirujące drewniane i wyłożone wykładziną schody, które, jak powiedział Andrew, były najbardziej skomplikowaną rzeczą, jaką stolarz kiedykolwiek złożył.

Chociaż w swoim wnętrzu dom wygląda dość zwyczajnie, Andrew zwrócił uwagę, że cały dom został zaprojektowany z myślą o dostępności, od rozmieszczenia włączników światła po brak drzwi, a nawet windę.

Ujawnił: „Oboje moi rodzice zmarli z powodu różnych zwyrodnieniowych chorób neurologicznych. Wszystko to zostało zaprojektowane tak, aby było bardziej odpowiednie dla dostępnego życia”.

Chociaż sędziowie docenili Czerwony Dom za ekscentryczny wygląd i dostępność, widzowie nie byli pod wrażeniem jego majestatu.

Jedna osoba nazwała to na Twitterze „potwornością”, podczas gdy inna stwierdziła, że ​​wygląda to „ohydnie”.

Jeden z widzów napisał: „Architektura głównego nurtu wciąż mnie zadziwia. Betonowy dom na plaży bez drogi i jaskrawy dom z cegły przebiły się do Domu Roku.

Użył hashtagów #climateemergency i #climatechange, sugerując, że wolałby widzieć na krótkiej liście domy energooszczędne.

Jednak nie wszyscy widzowie byli rozczarowani wyborami sędziów i zabrali się na Twittera, aby pochwalić ich za domy z krótkiej listy.

Jeden z widzów jasno wyraził swoje uczucia, po prostu tweetując: „Tak. Dobra decyzja.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *